Tilbage til fremtiden

Efter et års dvale er skriverierne om fremtiden tilbage. Og vi lægger ud med en opfølgning på, hvordan det er gået med tre af forudsigelserne fra 2021. For en trendforsker er som bekendt ikke bedre end den seneste spådom.

Sidste år havde jeg stor fornøjelse af at skrive artikler om nogle af de tendenser, jeg så størst perspektiver i. Det lykkedes at få opbygget en lille men loyal følgerskare i mit nyhedsbrev (tak til jer, og undskyld radiotavsheden), og minsandten om nogle af klummerne blev udgivet i medier som Børsen, Kforum og Bureaubiz.

I de sidste 17 måneder har jeg været ansat som Marketing Director ved IMPACT Commerce. Det betød, at der var mindre tid til at fabulere over fremtiden. Men her har I mig tilbage, for nu at citere Kurt Thorsen anno 2010. Jeg er nemlig startet i et job hos det globale medie- og kommunikationsbureau Mindshare, hvor jeg får lov til at dedikere mig til netop trends, innovation og fremtid.

Tilsæt selv Kurt Thorsens stemme efter smag og behag.

Meget mere metaverse

Den første klumme, jeg udgav i 2021, handlede om hvad virtuelle verdener betyder for os som mennesker, og hvilke kommercielle muligheder, der gemmer sig i det virtuelle. Med andre ord: Metaverse.

Det kan virke lidt trivielt og åbenlyst i dag, men det var det faktisk ikke i starten af 2021. Uden at jeg skal trutte alt for meget i eget horn, så taler grafen over antal Google-søgninger herunder sit tydelige sprog. Metaverse som begreb blev først udbredt i oktober 2021, da Mark Zuckerberg bekendtgjorde, at Facebook skiftede navn til Meta.

Begrebet Metaverse peakede først, da Mark Zuckerberg kom ind i billedet i oktober 2021.

Som grafen også tydeligt viser, så er hypen stilnet ret meget af her i de sidste seks måneder. Betyder det så Metaverset er dødt igen? Nej, på ingen måde. Det er faktisk en helt klassisk hypecycle, som vi ser på. Lige nu er vi nede i dét, der frit kan oversættes til sukkenes dal. Men lige om lidt (som i over de næste 2-3 år) skal vi nok se det virtuelle blomstre op med brugs-cases i alt fra marketing og kulturliv til uddannelse og netværk. 

Meget mere om det senere, men hvis du ikke kan vente, kan du allerede nu booke mig til et foredrag om emnet.

Personalisering i virkeligheden

Jeg tænker en del over, hvordan vores digitale adfærd smelter mere og mere sammen med vores fysiske gøren og laden. Godt hjulpet på vej af smartphones, smartwatches og smarthomes. 

Sidste år skrev jeg en klumme om, hvordan en af de helt store frontiers i de kommende år, bliver hvordan den relevante, personaliserede kommunikation, vi har vænnet os til digitalt, flytter ud i den virkelige verden. Vi har nemlig kun set de allerførste eksempler på brug af geografi, tidspunkt, biometriske faktorer eller billedgenkendelse til at gøre den fysiske verdens budskaber mere relevante

Der er stadig et stykke vej til, at ansigtsgenkendelse bliver standard i detailhandlen (men det kommer!). Men til gengæld er der andre spændende udviklinger. Så sent som sidste uge annoncerede Google for eksempel, at de har gjort digital out-of-home tilgængelig på deres annonce-markedsplads, Display & Video 360.

Mens der ikke er noget nyt i, at man kan booke digitale annoncer på fysiske lokationer som busskure, lufthavne, taxaer, shoppingcentre, så er der nye perspektiver i, at Google står som udbyder. Man skal ikke have stor fantasi for at forestille sig, at Google kommer til at bruge sin viden om dig (fx at du lige har google ‘sushi restaurant’) til at servere relevante annoncer, når du går forbi det digitale busskilt. Hypotese indtil videre, men prikkerne bliver forbundet lidt efter lidt.

Google ved næsten alt om dig, og når de nu også går ind i markedet for digital annoncering i det fysiske rum, så kalder det på spekulationer om real-life personalisering. Kilde: Google

Kommer Amazon til at overtage sundhedssektoren?

Det sidste nedslag i sidste års skriverier, handler om Amazons sats på sundhed. Det er måske et emne, der er lidt off i forhold til agendaen her på siden, men hæng lige på. 

Planerne om at rulle sundhedsprogrammet, Amazon Care, ud over hele USA var nemlig spændende, fordi det hævede barrén for, hvordan teknologi kan gøre sundhedsbehandling mere effektivt og sømløst. Dermed ville de sætte en ny standard for vores interaktion med lægehuse og hospitaler. Og dérfor er det et stjernegodt eksempel på, hvordan nye aktører skaber nye forventninger. 

Hvordan er det så gået? Well, faktisk har Amazon netop meddelt, at de lukker med for Amazon Care, så på den måde gik min spådom jo ikke i opfyldelse. Årsagen til nedlukningen er dog, at Amazon i sommers købte sundhedsselskabet One Medical for lige knap 4 mia. dollars.

Opkøbet er Amazons tredjestørste nogensinde, og sætter en stor, fed streg under, at Amazon mener business, når de går ind i sundhed. Det kommer måske ikke til at gøre nogen forskel for os i Danmark i år eller næste år, men Amazon vil uomtvisteligt være med til at skabe (tiltrængt) fornyelse i sektoren globalt. Og dérfor er det fortsat interessant at følge med i.

Amazon købte i 2018 det digitale apotek PillPack, der fik stor succes ved at emballere pillerne i dagsportioner. Convenience is king.

Tid til karakter-uddeling

Står de tre eksempler herover til troende, så gik det jo meget godt med forudsigelserne fra 2021. 

Men Kristoffer, nu har du jo også kun skrevet en opfølgning på de artikler, hvor du ramte plet,” tænker du måske. 

Fair point. Jeg har nok i hvert fald skelet til de historier, hvor der var en meningsfuld krog at hænge opfølgningen op på. For nej, der har ikke lige sket en eksplosiv udvikling i antallet af markedspladser, og vi har ikke set horder af mennesker boykotte deres telefoner i et anfald af teknologi-træthed. Men vi har dog set en tydelig på arbejdsmarkedet mod 4-dages-arbejdsuger og senest “quiet quitting”, hvor folk stræber efter meningsfuldhed i livet.

Endeligt skrev jeg sidste år også om krypto-kunst og NFT’er. Her må man sige, at udfaldet har været både-og. For hypen toppede måske nogle få uger efter mit opslag, da det rent digitale kunstværk “The First 5000 days” blev solgt for 69 mio. dollars. Siden da er gassen gået lidt af NFT-ballonen, men ligesom med metaverset, så har vi kun set toppen af det virtuelle isbjerg.

Summa summarum. Det er svært at spå, især om fremtiden som Storm P (fejlagtigt) er kendt for at have fundet på. Men hvis man bemærker de innovationer, der sker hver dag, så er man bedre rustet til at forstå udviklingen og dermed indfri kundernes (kommende) behov. Og det er lige netop formålet med denne blog.

Velkommen tilbage til fremtiden.

Forrige
Forrige

Bæredygtighed uden brækfornemmelse

Næste
Næste

Amazon sætter verdens sundhedsvæsener under pres