Amazon sætter verdens sundhedsvæsener under pres

Amazon offentliggjorde i går, at de ruller sundhedsprogrammet Amazon Care ud over hele USA. Dermed tager de et seriøst spadestik på vejen mod at disrupte i første omgang det amerikanske sundhedsvæsen.

Amazon Care er en blanding af tre ting. For det første er det en app, der giver adgang til digital konsultation på chat og video på under 60 sekunder. For det andet er det hjemmebesøg af læger og sygeplejersker. Og det tredje element er naturligvis Amazons vanvittigt effektive logistik-setup, der sørger for levering af medicin og test-kits.

Fundamentet for det hele er Amazons massive mængder af data. Hvis du er kunde hos dem i forvejen, ved de mere om dig, end både din læge og dit forsikringsselskab (og din ægtefælle) nogensinde kommer til.

Og hvorfor er det relevant for os her i Danmark, tænker du måske?

Well, det amerikanske sundhedsvæsen er både dyrere og dårligere end det danske, så det er oplagt, at det er dér, Amazon tager de første markedsandele. Men det er ligeså oplagt, at den smidighed, effektivitet og tilgængelighed, som Amazon indfører, kommer til at skabe en forventnings-præcedens, der rækker langt ud over USA’s grænser.

Amazon Care består af konsultation via en app, hjemmebesøg af læger og sygeplejersker og lynhurtig levering af medicin og test-kits.

Et væsen, der trænger til forandring

Sundhedsvæsenet er en størrelse, der er svær at forstå. Det globale omfang vurderes at være $12 trillioner – altså 12 millioner millioner. Det er så stort et tal, at man ikke kan kapere det. Selv de 182 mia. kroner, vi brugte alene i Danmark i 2017, kan være svært at forholde sig til.

Det bliver lidt nemmere at forstå, hvis man ser på forbruget per borger. I Danmark hed tallet i 2017 cirka 32.000 kroner. Selvom der er sket en markant stigning på 56% sammenlignet med år 2000, så er det stadig kun halvt så meget som USA, hvor man i 2019 brugte cirka $11.000 dollars per capita.

USA er dermed med afstand det land i verden, der bruger flest penge på sundhedsvæsenet. Det ironiske (og nærmest ulykkelige) er, at USA er helt i bunden af de mest industrialiserede lande, når man ser på kvaliteten af deres sundhedsvæsen - altså når man måler på faktorer som adgangen til sundhedsvæsenet, effektiviteten og resultaterne.

Sagt helt enkelt er det amerikanske sundhedsvæsen både dyrt og dårligt.

Hvis USA skulle komme på niveau med Europa, skulle forsikringsselskaberne betale læger og hospitaler 40% mindre end de gør i dag og medicinpriserne halveres. Det kræver ikke en ph.d. i amerikansk politik at regne ud, at det ikke kommer til at ske. Slet ikke når man som bonusinfo får at vide, at medicinalproducenterne og privathospitalerne har brugt mere end $35 mia. på lobbyarbejde de seneste 20 år.

Men så kom Corona. Og nærmest fra den ene dag til den anden blev lovgivning og særinteresser tilsidesat. Dermed blev der sat en kile i døren til sundhedsvæsenet, og den sprække har Jeff Bezos og Amazon nu sat deres tykke fødder ind i.

USA bruger dobbelt så meget på sundhed per indbygger, men har alligevel den dårligste kvalitet af alle de vestlige lande. Kilde: Health System Tracker

Sundhed ifølge Amazon

Det seneste halvandet år har Amazon Care været et internt pilotprojekt, men med gårsdagens pressemeddelelse bliver det nu bredt ud til at dække hele USA. Med en blanding af fakta og forestillingsevne følger her et bud på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen kunne fungere på Amazonsk:

Da du om morgenen beder din intelligente Alexa-højtaler om at sætte musik på, analyserer den samtidig dine vokale biomarkører. Den registrerer nogle forandringer i din stemme og opfordrer dig til at tage en snak med lægen.

Du åbner din Amazon Care-app. Efter 30 sekunder livechatter du med en sygeplejerske. Hun beder dig om at lave en kropsmåling ved hjælp af din Amazon Halo. Udover at få en opdateret status på din vægt og din fedtprocent, laver den også en 360* kropsscan.

En 360* bodyscan er blot en af funktionerne i Halo - Amazons bud på en fitness- og helbredsgadget, der kan tracke din krops tilstand.

To minutter senere snakker du med en læge, der er specialiseret i lungeinfektioner. Mens I snakker sammen, tjekker han dit søvnmønster for de seneste uger, og får en realtids-analyse af både dine fødevareindkøb og dit generelle aktivitetsniveau.

Lægen vurderer, at du skal have taget et par blodprøver og udført et EKG. Du får en notifikation i app’en, og kan holde øje med, hvornår sygeplejersken kommer hjem til dig – præcis som var det et Wolt-bud, der leverede din pizza.

Kunstig intelligens hjælper lægen med at diagnosticere din lungehindebetændelse, og antibiotika-recepten ryger direkte videre til det Amazon-ejede apotek PillPack. De leverer medicinen til dig indenfor en time – i øvrigt sammen med de dagligvarer, du også netop havde bestilt.

Sundhedssektorens perfekte storm

Scenariet herover kan virke som futuristisk tankespind, men virkeligheden er, at Amazon siden 2016 har arbejdet intenst på at komme ind på det bugnende sundhedsmarked, og at historien er tæt på at kunne lade sig gøre.

Deres kombination af digital og fysisk infrastruktur, deres enorme datamængder og deres skarpe analysekompetencer er en giftig cocktail for alle etablerede aktører i sundhedssektoren.

Medicinalproducenterne udfordres af Amazons private label-mærker af alle gængse håndkøbsmidler, og hospitalerne udfordres af Amazons evne til at lave data-dreven diagnosticering mere effektivt og sikkert. I Amazon Care er alle sygeplejersker og læger i øvrigt outsourcet, fordi det er den del, der er sværest at skalere. Lur mig, om ikke Amazon kommer til at skabe en tsunami af freelance-arbejdskraft i sundhedssektoren.

Værst ser det ud for apotekerne, der tabte $11 milliarder i markedsværdi, da Amazon i 2018 købte det digitale apotek PillPack. Da apoteker-ydelsen blev en del af Amazons kerneforretning i 2020, skar det yderligere 8-20% konkurrenternes aktieværdi.

Amazon købte i 2018 det digitale apotek PillPack, der fik stor succes ved at emballere pillerne i dagsportioner. Convenience is king.

Amazon og sundhed er med andre ord ikke en ny flirt. Men Corona har på mange måder været den katalysator, der skulle til for at sætte fart i ambitionerne. Og Amazon Care er en oplagt progression til deres mange satsninger på sundhedsområdet – ikke mindst i lyset af pandemien.

Amazon siger selv, at Care ikke er et alternativ til en egentlig sundhedsforsikring, men set fra min stol er det kun et spørgsmål om tid, før Care også dækker operationer og mere alvorlige lidelser.

Det er også oplagt, at Amazon bruger deres viden om os til at bevæge sig ind på en af de andre store arenaer – nemlig sundhedsforsikringer. De har data, de har behandlingsapparatet og de har salgskanalen, for når Alexa en morgen spørger, om du vil spare 25% på din forsikring, siger du næppe nej. Medmindre du er den privacy-bekymrede type, men det er en helt anden og længere snak…

Pandemien har skabt offentlig sundhedsinnovation, der normalt ville tage flere år at få eksekveret. Men tempoet bør ikke gå ned, når vi engang alle er vaccineret.

Tilbage til andedammen

Jeg elsker vores sundhedsvæsen i Danmark. Med tre små børn og en kronisk bindevævssygdom er jeg en flittig gæst på hospitalerne, og jeg oplever ikke andet end faglighed og overskud. Så dette indlæg må ikke forveksles med et ønske om at disrupte noget, der i mine øjne fungerer fremragende.

Men fra et fremtidsperspektiv er det en opfordring til at holde øje med de forventninger, vi som forbrugere har og får til sundhedsvæsenet. Den smidighed og tilgængelighed, som Amazon Care repræsenterer, bør også være den rettesnor, vi sigter efter i det danske sundhedsvæsen.

Alle verdens sundhedsvæsener – inklusive det danske - har genopfundet sig selv under Corona. Stort set alle danske læger har fundet ud af, at videokonsultationer kan fungere. Stor var min begejstring også, da jeg for nogle uger siden ringede til vagtlægen, og de mens vi snakkede sendte mig en SMS, der etablerede en videoforbindelse mellem mig og den konsulterende læge.

Nød lærer nøgen kvinde at spinde, og pandemier lærer offentlige sundhedsvæsener at innovere. Men det må ikke stoppe, når vaccinationerne er rullet ud, og vi igen kommer tilbage til vores gamle vaner. I hvert fald ikke, hvis vi vil undgå, at Amazon eller andre private aktører kommer ind og piller ved et af vores samfunds bærende elementer.

Lad os bruge Amazon Care som inspiration til, hvordan sundhedsvæsenet kan fungere fra et kundecentrisk perspektiv, og så i øvrigt holde fast i vores ligeværdige, uafhængige og demokratiske tilgang til sundhed.

Forrige
Forrige

Tilbage til fremtiden

Næste
Næste

Krypto-kunst, digital status og demokratisering