Virtuelle verdener og hologram-hilsner

Hvad vil du sige til at chatte med din afdøde bedstemor eller få en personlig hologram-hilsen fra Amy Winehouse? Det sidste års tid er det blevet tydeligt, at vi både skaber relationer og finder mening gennem skærmen. Nogle gange endda baseret på virtuelle verdener og fiktive karakterer. I en ikke så fjern fremtid vil vi se teknologien bringe afdøde til virkelighed som chat-robotter, avatarer og hologrammer.

Livet leves digitalt

Et år med stort set konstant nedlukning af samfundet har kastet os alle ud i en digital tilværelse. Fra endeløse Teams-møder og Facetime-fødselsdage til digitale boligfremvisninger og vinsmagninger over video.

Men selvom det vil være oplagt at kalde ovenstående for et resultat af pandemien, så er det i virkeligheden bare en acceleration af en eksisterende tendens. En tendens, der ret beset er synonym med digitaliseringens indtog. Fra de første chatprogrammer (er der nogen, der husker ICQ?) over LAN-festerne i 90’erne til Skypes debut i 2003 og selvfølgelig kulminerende med Facebooks globale sejrsmarch i slutningen af 00’erne.

Det er altså ikke nyt, at det digitale er en katalysator for fællesskaber. Det nye er omfanget, dybden af den mening, vi finder digitalt, og måske i særdeleshed, at vi snart skal til at stille spørgsmålstegn ved ægtheden af vores digitale interaktioner.

Husker du også chatprogrammer ICQ?

Husker du også chatprogrammet ICQ?

Velkommen til Metaverset

Inden vi kommer til det med ægtheden, så lad os lige dykke et smut ned i omfanget og dybden af den digitale meningsfyldthed. Som altid kan man fordel kigge mod ungdommen for at forstå en spirende adfærdsændring.

Børn og unge er nemlig det bedste bevis på omstillingen til at finde mening digitalt. For under Corona er der sket en opblomstring af spil og services, der har kunne agere substitut for byturen eller det ugentlige møde med vennerne på fodboldbanen. Et spil som Among Us har fået mere end 500 millioner spillere hver måned, og det interessante ved det spil er, at det kun fungerer, hvis man forstår at interagere med sine medspillere.

Har du børn i alderen 5-15 år kender du formentligt også Roblox, der har 150 millioner spillere hver måned. Det er også et multiplayer-spil, men i stigende grad også en del af populærkulturen. I december gav rapperen Lil Nas X (ham med hittet Old Town Road) en koncert inde i spillet. Den er indtil nu blevet set af mere end 30 millioner mennesker. (Som en indskudt bemærkning til dem, der synes computerspil stadig er lidt noller, så er Roblox på vej mod en børsnotering med en værdiansættelse på 30 mia. dollars.)

Among Us og Roblox er begge stjerneeksempler på det, der populært kaldes Metaverset. Det er en betegnelse for de virtuelle eller simulerede verdener, hvor man kan skabe og dyrke relationer, og hvor flere af os i stigende grad finder en stor del af meningen med livet.

Lil Nas X optræder i spillet Roblox

Er virtuelle relationer egentligt ægte?

Spil som ovennævnte er gode eksempler på, at vi aktivt kan melde os ind i Metaverset. Når vi gør dét, er der tonet rent flag, og vi ved, hvad vi går ind til. Det interessante er, hvad der sker, når de virtuelle interaktioner bliver en del af vores dagligdag. Når det går fra at være noget, vi opsøger, til noget, der hjemsøger os.

For nyligt blev det canadiske Concordia University taget i at have en afdød professor til at undervise via optagede videoer. En studerende fandt ud af det, fordi hun skrev en mail til professoren og fik et øjenbrynløftende auto-reply. Selvom en digital undervisning ikke er en virtuel verden per se, så illustrerer det ret godt udfordringen med den stigende virtualisering omkring os.

Mens universitet formentligt ikke havde nogen bagtanke med at lade den afdøde professor undervise, så står det anderledes til med den fiktive karakter Lil Miquela. Hun blev skabt i 2016 og er en ekstremt gennemført animeret profil. Så gennemført, at det tog år før mange af hendes nu 2,9 millioner Instagram-følgere opdagede, at hun var falsk. Og så gennemført, at både Calvin Klein og Prada har brugt hende som frontfigur i kampagner.

Den kunstige Lil Miquela har knap 3 mio. følgere på Instagram

 
Forrige
Forrige

Vin for milliarder og visioner om markedspladser